Простият принцип 90/10, който засяга целият ни живот

Ние рядко разчитаме на случайността в ежедневието ни, в по-голямата си част сами решаваме какъв ще бъде нашия ден. Ето какво писателят Стивън Кови нарича Правилото 90/10 и защо то може да промени животът ни:

Работата е там, че ние НЕ можем да контролираме 10% от всички събития, които ни се случват. Все пак, ние можем да контролираме начина, по който реагираме на всяко събитие.

Ясно е, че не можем да предвидим неочаквани събития като инциденти, трафик, повреди, закъснения и други такива, но другите 90% от събитията са резултат от нашата реакция.

Не позволявайте на обстоятелствата или хората около вас да ви заблудят.

Вие имате 100% контрол над собствената си реакция

Представете си следната ситуация:

Закусвате сутринта със семейството. Изведнъж дъщеря ви бута чашата с кафето и я разлива върху ризата ви. Вие започвате да й викате, а след това да викате и на жена ви защо е сложила чашата толкова близо до ръба на масата. Отивате да се преоблечете, а като се връщате заварвате дъщеря си да плаче, като нито е довършила закуската си, нито си е оправила нещата за училище.

В резултат на това изпуска автобуса за училище. Жена ви бърза за работа и трябва веднага да тръгне, остава вие да закарате детето със собствената си кола до училището. Закъснявате, затова карате бързо и твърде рисковано.

За капак се сещате, че в суматохата сте забравили вкъщи важни документи. И така пристигате на работното място със закъснение и неподготвени …… Началото на деня започна ужасно и продължава в същия дух.

Вече нямате търпение да свърши и да се приберете вкъщи. По-късно се прибирате, но жена ви и дъщеря ви са сърдитите поради случката от сутринта и усещате напрежението между вас.

Защо денят ви беше ужасен?

А) Защото дъщеря ви изля кафето

Б) Защото дъщеря ви си изпусна автобуса и трябваше да я закарате до училище?

В) Защото имаше задръстване и закъсняхте за работа?

Г) Защото реагирахте по грешен начин на ситуацията още от началото?

 

Верният отговор е Г). Вие развалихте целия ден за себе си и цялото семейство с реакцията си. Не можехте да направите нищо за разлятото кафе по ризата, но можехте да контролирате емоциите си.

 

Всичко би могло да бъде различно …

Кафето вече е разлято на ризата ви и дъщеря ви е на път да се разплаче. Казвате нежно: Всичко е наред, просто следващия път бъди по-внимателна. Отивате да се преоблечете и събирате всичко необходимо за работа. Връщате се в дневната и виждате как дъщеря ви маха за довиждане от врата, готова навреме да хване автобуса за училище.

Казвате довиждане на жена ви, отивате на работа и пристигате 5 минути по-рано и поздравявате весело колегите.

 

Два различни сценария, които започват по един и същи начин. Всичко е въпрос на реакция от ваша страна на събитията, които се случват в живота. Разбира се, можете да продължите да обвинявате другите за вашите проблеми и да се оплаквате от всичко, което се обърка, то това някога помогнало ли е?

 

Научете се да реагирате подобаващо и никога повече няма да разваляте дните си през целия си живот

В реалния живот ние наистина нямаме контрол над тези 10% от събитията, които се случват в живота ни, но останалите 90% изцяло се определят от нашите реакции. Абсолютно всичко което правим, казваме и дори мислим е като бумеранг и винаги се връща при нас.

Ако искаме да получим, трябва да се научим първо да даваме ….. простата истина в живота.