Променете живота си за 90 секунди

Всички в днешно време малко или много са подложени на стрес  - финансови несгоди, неудовлетвореност в работата, проблеми в личните отношения, здравословни терзания … има толкова много неща, за които трябва да мислим едновременно и да решаваме.

Често се случва нещо от външния свят да запали фитила ни и да изгубим равновесие. Емоции като разочарование, гняв и неудовлетвореност могат да ни повлекат надолу и да минат години в непрестанна борба със света, с външните обстоятелства, борба, в която вече не ние сме хореографи на собствената си живот, а предаваме силата на всичко, което може да ни раздразни, да ни накара да се страхуваме или тревожим.

Ето я и страхотната новина – научно доказано е, че ние можем сами да избираме емоциите си. Което означава, че зависи изцяло от нас дали ще се чувстваме ядосани, разочаровани или стресирани. Звучи доста интригуващо, а ако сте склонни да бъдете управлявани емоциите си, може да звучи и като свобода.

Ето я и научната част

Стресовият хормон Кортизол се освобождава в мозъка ни всеки път когато сметнем, че се намираме в предизвикателни обстоятелства. Една бърза доза от този хормони ни кара да бъдем нащрек със случващото се около нас, в случай, че е необходима бърза реакция  - така нар. инстинктивна реакция на организма „битка или бягство“. Ако се намираме в животозастрашаваща ситуация, това би било добре, но оставайки в такова стресирано и тревожно състояние и реагирайки по този начин на всяка ситуация в живота ни е пагубно за организма.

За да изберем правилната реакция на определено събитие е нужно да знаем, че освободеният в организма кортизол остава там за около 90 секунди.

В книгата си  „Ударът на моето прозрение“ Доктор Джил Болти Тейлър, невроанатом възпитаник на Харвард, обяснява, че ако след 90 секунди продължаваме да изпитваме силни емоции, то това е резултат от нашия избор. Ние не можем да контролираме бързата, първоначална, химична реакция, но можем да избираме какво ще се случи след това.

„Когато човек реагира на нещо в заобикалящата го среда, налице е 90 секунден химичен процес, който се случва в тялото. След това, всякакви емоционални отговори са просто избор на самия човек да остане в тази емоционална примка. Нещо се случва във външния свят и моментално в организма бликват химикали, които ни поставят в пълна готовност. А, времето, за което те се разграждат напълно в тялото е по-малко от 90 секунди.

Това означава, че за 90 секунди ние можем да наблюдаваме процеса, който се случва в нас, да го усетим и после да гледаме как отминава.“

 

Как да се възползвате от правилото за 90 – те секунди

 

Започнете с това да се настроите към себе си, за да преживеете усещането. Не го отричайте, признайте неговото съществуване, но не му се предавайте. Необходимо е веднага да превключите вниманието си някъде другаде. Всеки има силата да избира фокуса на своите мисли. Започнете да броите до 90 или да стискате юмруци или да дишате по-дълбоко, намерете своя индивидуален подход, който работи, за да преживеете емоцията.

Но какво да правите след това? Следващата стъпка е да дадете на мозъка си нещо друго за правене. Можете да замените мислите си или да ги насочите към нещо по-позитивно и отпускащо. Това означава, ще продължите да разчитате на лявото си полукълбо.

Но можете да изберете да се фокусирате върху вашите усещания, да обърнете внимание на заобикалящата ви среда – какво виждате, чувате, помирисвате, какви са физическите ви усещания, което означава, че ще стимулирате дясното си полукълбо. Просто трябва незабавно да насочите мислите си далеч от стресиращата ситуация още преди да започнете да вярвате, че това, което мислите е вярно.

 

Наша естествена способност

 

Ако можете да овладеете емоциите си, можете наистина да се доверите на себе си. Нужна е практика, но може да бъде направено. Този метод изцяло е базиран на невронауката и механизмите, които се появяват в мозъка. Изцяло е съобразен с начина, по който функционираме като хора и отговаря на въпросите за това как да използваме естествените процеси, които се случват вътре в нас, за да направим нашето съществуване по-ефективно. Правете това и станете господар на вашите емоции.