Дълбокото дишане – ключът към здравето

„Ако трябва да огранича съветите си за здравословен живот само до един съвет, това ще бъде просто да се научите да дишате правилно. Няма единствена по-мощна и по-проста ежедневна практика за по-нататъшното здраве и благосъстояние от дишането“

~ Andrew Weil, M.D.

Какво е здравето?
Според световната здравна организация
„Здравето е състояние на пълно физическо, психическо или социално благополучие, а не просто отсъствие на болест или недъг“
А, според различни гурута в областта на здравословния живот, здравето е ЕНЕРГИЯ

Но от къде идва енергията?
Отговорът е: от нашите клетки
Клетките са живите организми на човешкия живот. Трильони клетки изграждат нашите тела. Необходими са 3 неща, за да могат те не само да оцелеят, но и да продължат да се размножават, а организмът да продължи да съществува.

1. Кислород
Кислородът е източник на цялата енергия в тялото. Тази енергия управлява метаболитните процеси в тялото като усвояване, поглъщане, отстраняване на отпадъци, дишане, кръвообращение, храносмилане.

2. Вода
Водата е веществото, което съставлява най-голяма част от нашите тела. В действителност количеството, което се съдържа е между 50-75%. Водата се използва за разпределение на вещества, като среда за химически реакции, както и за дифузия* и осмоза* на веществата.

3. Способността да се премахват собствените отпадъци
Основната среда, която доставя кислород и хранителни вещества на тялото е кръвта. Тя е реката на живота – транспортира кислород и хранителни вещества в тъканите и елиминира отпадъците.
Първичната среда за отстраняване на отпадъците, от което се нуждаят всички клетки, е лимфната система. Лимфната система, работи заедно с кръвоносната система, като прочиства и връща тъкънните течности в кръвта и унищожава токсините, които навлизат в организма. В телата ни има 3 пъти повече лимфа от кръв.

Кръвоносната и лимфната система са от жизнено значение за нашето тяло.

Истинският източник на заболяванията
Причината телата ни да се разболяват е натрупването на токсини в кръвта. По принцип организмът е в състояние да се пречиства от натрупаните токсини, но когато се натрупат повече от това, което сме в състояние да елиминираме, ние се разболяваме или развиваме някакъв вид болест.
Има 4 начина за изхвърляне на токсините от телата ни:
1. Чрез кожата
2. Чрез белите дробове/Дихателните пътища
3. Чрез червата
3. Пикочни пътища
Едно от нещата, на които със сигурност трябва да обърнем внимание, за постигане на оптимално здраве, енергия и жизненост е начинът, по който дишаме.

Дълбокото дишане – ключът към нашето здраве
Както по-горе споменахме, кислородът е източникът на цялата енергия в тялото и жизнено необходим на клектките. Ние можем да издържим седмици без храна, няколко дена без вода, но само минути без кислород. За оптимално здраве, трябва да доставяме оптимало количество ксислород и хранителни вещества до нашите клетки.
Повечето хора дишат повърхностно (плитко). А когато са под стрес или под влиянието на определени емоционални състояния – е възможно дори да получат инфаркт от повърхностно дишане. Също така пристъпите на паника или тревожност също се дължат на повърхностно дишане в такива емоционални състояния.
От друга страна, както вече казахме, дробовете и лимфната система са едно от средствата за пречистване на организма от токсините. И докато кръвта си има сърце, което да изпомпва, лимфната система няма такова и единствения начин да се стимулира е чрез дълбоко диафрагмено дишане.
Ето защо е толкова важно човек ежедневно да си има ритуали на дишане, които да стимулират лимфната система. Ключът е да се диша дълбоко, от диафрагмата. Ето едно просто упражнение, което Тони Робинс препоръчва в неговите световно известни семинари Unleash the Power Within:

1. Вдишване за 4 секунди
1.1. Поемете дълбоко въздух в корема, през носа, така че да се разширява навън като балон
1.2. Продължвайте да вдишвате, като сега напълните гръдния кош (ребрата) с въздух
1.3. Продължавайте да вдишвате, като сега разширявате гърдите (напълвате гърдите с въздух), чак до горната част на гърдите, като балон.

2. Задържате дъхът си 16 секунди.

3. Издишане за 8 секунди. Сега процедурата е обратната. Освобождаваме от въздуха първо гърдите, после гръдния кош (ребрата) и накрая корема. Като притискате коремните мускули накрая, за да изкарате целия въздух. След това започва следващото вдишване по горе описания начин. 
Ако ви се струва трудно в началото е добре да започнете като вдишвате и задържате въздух и издишате за по-малко време. Важно е съотношението да бъде 1:4:2
Например, можете да започнете като вдишвате за 1 секунда, после задържате за 4 и издишате за 2 и после постепенно увеличавате, като спазвате съотношението.
Препоръчително е да се правят по 3 пъти на ден тези упражнения, като всяко упражнение съдържа 10 цикъла (вдишване, задържане, издишане =1 цикъл)

Ползи от правилно изпълнено, дълбоко дишане:
• Увеличава притока на кислород и хранителни вещества до клетките в цялото тяло - включително мозъка.
• повишава доставката на кръв и хранителни вещества към мускулите и костите.
• Увеличава и насърчава движението на лимфата в тялото - помага за премахване на токсините и укрепване на имунната система.
• Намалява умствената и физическата умора.
• Помага да се намали необходимостта от изкуствени стимуланти (като кафе, алкохол или наркотици).
• Облекчава задръстванията. То дори може да помогне за облекчаване на дългосрочни дихателни проблеми като астма и бронхит.
• Подобрява циркулацията на кръвта в цялото тяло. Това помага за окисляването на всички клетки и органи, като им помага да функционират оптимално и увеличава техния капацитет да се борят с инфекциите и болестите.
• Частично компенсира липсата на физическа активност и неактивност. Забележка: Това не прави "дълбокото дишане" заместител на упражненията.
• Дава повече енергия и те кара да се чувстваш по-добре!
Използвани материали:
- Tony Robbins – Unleash the Power Within
- Andrew Weil, M.D.
- Research of Dr. Otto Warburg about cell respiration / Nobel Prize Winner/
- Dr. Alexis Carrel / Nobel Prize Winner/


Дифузия*: При контакт между две вещества ,поради топлинното движение на градивните им частици, веществата се смесват. В човешкият организам дифузията може да бъде от различен вид. Тя се нарича обикновена, когато пренасяното през мембраната вещество не се свързва химически с друго вещество. Дифузията е облекчена, когато пренасяното вещество слабо дифундира през мембраната, но скоростта на пренос нараства, ако то се свърже с друго, помощно вещество/ например навлизането на глюкоза в мускулните влакна намалява, когато в средата се внесат захари/. Дифузията се нарича обменна, когато дифундиращото вещество се свързва с помощно вещество, преминава през мембраната и там освобождава помощното вещество, което пренася през мембрана та друга молекула на дифундиращото вещество, но в обратна посока. По този начин концентрацията на дифундиращото вещество от двете страни на мембраната не се променя, но в еквивалентни количества се обменя вещество от двете страни на мембраната/ така се обменя натрий от еритроцитите с натрия от плазмата/

Осмоза*:Проницаемостта на клетките за водата е по-голяма поради малките размери на молекулите и. Водата прониква в клетката, докато налягането на разтвореното вещество от двете страни на мембраната се изровни.Например налягането, което белтъците създават в кръвта е 4кРа,а на тъканната течност и лимфата – около 1,3 кРа. Поради тази разлика водата навлиза през капилярите в кръвта.