20 избора за по-добър живот

Въпреки трудностите и предизвикателствата на ежедневието животът може да бъде прекрасен. Всичко зависи от нашия фокус или нещата, за които мислим и които правим. А, когато животът е прекрасен се чувстваме изпълнени с енергия и вдъхновение, щастливи и удовлетворени.

В днешната статия ще откриете 20 полезни съвети за един лесен и красив живот.

#1 Тишина и спокойствие – независимо колко сте заети през деня отделете поне 10-15 минути за релакс и останете насаме с мислите си. Ако не знаете как точно да медитирате просто застанете удобно, поемете дъблоко въздух, задръжте за няколко секунди и издишайте. Направете го още няколко пъти, а след това оставете мислите си да текат, а вие наблюдавайте. Ако ви е по-приятно си пуснете лека, релаксираща музика.

#2 Разхождайте се – намирайте всеки ден поне 20 или 30 минути, за да походите. Можете да го правите докато сте в добро настроение, с усмивка на лицето заразявайки околните с позитивна енергия или пък когато сте напрегнати и не се чувствате добре – ходенето успокоява.

#3 Хранете се със здравословна храна – похапвайте повече жива храна – броколи, авокадо, зеле, бобени растения, зеленолистни зеленчуци, бадеми, орехи и други ядки, боровинки, малини, капини и други подобни антиоксиданти. Пийте повечко вода и зелен чай.

#4 Правете другите хора щастливи – животът е по-добър и красив когато правите останалите щастливи. Погрижете се за усмивките на поне 3 –ма човека през деня и ще се почувствате прекрасно.

#5 Не губете енергията си – не трябва да отделяте изобщо от времето си за клюкарстване или обсъждане на другите или за негативни мисли и мисли за миналото. Миналото си е заминало, бъдещето не е сигурно, остава единствено настоящия момент. Фокусирайте се повече върху настоящето.

#6 Без омраза – животът не е толкова дълъг … и не бихте искали да го прекарате мразейки. Усмихнете се. Във Вселената има равновесие и не е ваша работа да раздавате „правосъдие“.

#7 Приемайте живота – дори и понякога да ви се струва, че нещата не са честни спрямо вас, не се съпротивлявайте. Приемете живота точно такъв какъвто е в момента, но никога не забравяйте, че сегашния момент, събития или обстоятелства са само проявление на вашите мисли и енергия в миналото и нещата винаги могат да се променят като сега изберете да се фокусирате върху положителните неща, които желаете.

#8 Съгласете се с несъгласието – ще се почувствате по-спокойни когато приемете, че не може да спечелите всеки спор независимо прави ли сте или не. Понякога просто трябва да се съгласите с несъгласието и от дилемата да бъда прав или да бъда щастлив, винаги избирайте второто.

#9 Никога не се сравнявайте – никога не губете време, за да сравнявате вашия живот с живота на другите. Всеки живот сам по себе си е уникален и всеки извървява собствения си път със своите неуспехи, разочарования и щастливи мигове.

#10 Не съжалявайте за миналото и не се тревожете твърде много за бъдещето – има една будистка сентенция, която казва: „Всяка сутрин ние се раждаме отново и това, което правим днес има най-голямо значение“. Каквото се е случило, се е случило, никога не знаем какво точно ни очаква, но можем да изживее с удоволствие и благодарност настоящия момент, дори и само заради това, че сме живи.

#11 Всичко зависи от вас – никога не обвинявайте другите за собствените ви нещастни моменти или обстоятелства. Независимо какво се случва животът е във ваши ръце и само вие сте отговорни за него. Да слушате и да се фокусирате върху позитивните или негативните мисли изцяло зависи от вашия избор.

#12 Помагайте – когато помагаме на другите ние помагаме на себе си също. Способността да даваш без да очакваш нищо в замяна е много привлекателна черта.

#13 Мнението на другите не е важно – не трябва да обръщате твърде голямо внимание на това какво хората мислят за вас, дали можете да постигнете нещо или не. Често мнението им е тяхната собствена проекция върху вас. Хубаво би било да приемете и че не винаги ще се харесвате на всеки. Но това разбира се не е и необходимо.

#14 Понякога ви е нужно време – независимо къде се намирате по пътя на живота не бъдете твърде строги със себе си. Дайте си време за почивка, за размисли, за постигане на определена цел, дайте си време дори да не правите нищо. Всеки има нужда понякога от време, за да намери собствения си център.

#15 Ситуациите се променят – нищо не е вечно в живота ни. Независимо колко добра или лоша е дадена ситуация, тя ще се промени рано или късно. Затова радвайте се на хубавите моменти, а повреме на лошите вярвайте, че скоро и те ще свършат и ще дойдат добрите.

#16 Поддържайте контакт със семейството и приятелите си – разбира се, че трябва да работите, но никога не забравяйте и не пренебрегвайте близките хора. Те ще бъдат до вас когато се разболеете или не се чувствате добре, а не вашата работа. Бъдете социални и се забавлявайте с приятелите си. Точно тези, малките неща правят живота лек и приятен.

#17 Не завиждайте – завистта няма да ви доведе до никъде. Не губете време в завистливи мисли за това какво имат другите. Те отговарят за техния живот, вие за вашия. Можете да имате предостатъчно от всичко, което поискате, стига да фокусирате мислите си върху това, което желаете, а не върху липсата на това, което желаете.

#18 Живейте осъзнато – тоест живейте в настоящия момент. Забавлявайте се повече, обръщайте внимание на красивите неща и моменти, наслаждавайте се на природата и на приятните ухания. Усмихвайте се повече и животът ще ви се усмихва.

#19 Бъдете благодарни – всеки ден трябва да отделяте време в мислите си, за да благодарите за нещо. За прекрасния ден, за любимия човек, за здравето, което имате, за покрива над главата ви, за храната на масата …. Когато се замислите ще откриете толкова много неща, за които да бъдете благодарни. Благодарете за всичко - това е и най-бързия и лесен начин да промените излъчването на собствената си енергия.

#20 Споделяйте – колкото повече споделяте положителните си емоции, толкова  повече те се завръщат към вас. Споделеното щастие е двойно щастие.